Slap Orglice

V objemu Zeleniških špic in prepadnih sten Rzenika se v dolini Kamniške Bele skriva slap – slap Orglice, ki ga je vredno obiskati.

Slap je najpogosteje imenovan z dvema imenoma:

  • Orglice: pozimi, ko zmrzne, naj bi dobil obliko orglic;
  • Orlišče, Orličje: spomin na čase, ko so v prepadnih stenah nad slapom še domovali orli.

Našim mulcem se očitno bolj dopade ime Orglice, saj so si z istoimenskim glasbilom krajšali čas. Kakopak drugače na Orglice kot z orglicami. Melodija naj bi zabavala tudi Brtuca, ki se je skrival v Kamniški Beli. So upali, da ga bodo zvabili na Brtucovo gričo, kjer je pogosto obedoval. “A kdo je Brtuc? Ne poznate divjega lovca, skrivača-flehtarja, ki se je izmikal vojaški obveznosti? Kaj pa rokovnjače, za katere je bila dolina Kamniške Bistrice zaradi svoje odročnosti njihovo idealno zatočišče?” Naš nasvet … na potep pojdite s knjigo Kamniške pravljične poti, Irene Cerar. Zagotavljamo vznemirljivo dogodivščino.

Ko smo že pri skrivališčih, med drugo svetovno vojno je tod delovala tudi partizanska bolnišnica. V njej so zdravili ameriškega pilota, ki se je poškodoval med skokom s padalom iz sestreljenega bombnika na Mali planini.

In kje je Kamniška Bela?
Dolina Kamniška Bela je stranska dolina, približno 1,2 km pred izvirom Kamniške Bistrice. Po lahki pohodni poti od kamnitega mostu čez Kamniško Belo se do slapu Orglice počasi vzpnemo v manj kot uri.

https://goo.gl/maps/TFkb33y3D7zWtn4a7

Jesenučev namig: “Za male mulčke imejte po možnosti rezervna oblačila in obutev. Naj bodo brezskrbno pustolovski in radoživi.”